Article Site
Terug naar alle artikelen

Spaarrekening kind belasting – Hoe het werkt

Spaargeld opbouwen voor je kinderen is verstandig. Het biedt voordelen om het geld op naam van de kinderen te zetten, maar fiscaal helaas niet altijd.

In het verleden hebben ouders vaak spaarverzekeringen afgesloten voor de kinderen. De insteek was het opbouwen van een belastingvrij vermogen. De uitkering kon gebruikt worden voor het betalen van de studie van de kinderen. Je kunt nog steeds een vermogen opbouwen in een polis, maar belastingvrij is het niet meer.

Hoe wordt het spaargeld van de kinderen belast?

In 2018 geldt er een belastingvrij vermogen van 30.000 euro per volwassene. Over het meerdere is er vermogensrendementsheffing verschuldigd. Het spaargeld van de kinderen wordt bij het vermogen van de ouders opgeteld. Dat is niet meer het geval vanaf het moment dat ze 18 jaar oud zijn. Zodra ze volwassen zijn hebben ze zelf ook een vrijstelling van 30.000 euro. Over het meerdere zijn ze zelfstandig belasting verschuldigd. Het spaargeld op naam van de kinderen zetten heeft om fiscale redenen dus geen zin.

Geldt er een verhoogde vrijstelling voor minderjarige kinderen?

Nee, maar dat was wel het geval tot het jaar 2012. Voor ieder kind kregen de ouders een extra vrijstelling van 2.779 euro. In de crisisjaren is deze vrijstelling gesneuveld. De vrijstelling schrappen bracht namelijk weer extra belastinginkomsten in de schatkist.

Wat zijn de voordelen van een spaarrekening op naam van de kinderen?

Fiscaal wordt een spaartegoed van een minderjarig kind opgeteld bij het vermogen van de ouders, maar er zijn wel voordelen. Bij overlijden van de ouders is het kind over het tegoed op de eigen rekening geen erfbelasting verschuldigd. Zodra het kind 18 jaar wordt, wordt het vermogen gezien als vermogen op zijn of haar eigen naam. Door op naam van de kinderen te sparen kan ook voorkomen worden dat er schenkbelasting verschuldigd is over dat vermogen. Het staat immers al op naam. Spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat de Nederlandse Staat garant staat tot 100.000 euro per rekeninghouder. Bij een faillissement van de bank kun je hier aanspraak op maken. Ook het spaargeld van de kinderen valt hier onder.

Houd wel zelf de zeggenschap over het geld

Leg de zeggenschap over het geld op de rekening wel goed vast. Als ouder wil je namelijk wel de controle houden over het geld. Je minderjarige zoon of dochter moet niet de mogelijkheid hebben om het geld volledig uit te geven. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Bespreek dit met je adviseur.

Nieuwsbrief mei 2016

pdficon_small <Lees verder>

Rentemiddeling: profiteren van de lage rente.

pdficon_small <Lees verder>

De ondernemer en “zijn” hypotheek

pdficon_small <Lees verder>

Consumentennieuwsbrief Oversluiten hypotheek

pdficon_small <Lees verder>

Van de Mierden
Mr. van Coothstraat 39
5141 EP, Waalwijk

Tel: 0416 334 128
Email: info@vandemierden.nl
KvK: 52723178
WFT: 12040158

Vergunning verleend door de AFM