Article Site
Terug naar alle artikelen

Hypotheekrente van meer dan 4 procent? Overweeg oversluiten

De hypotheekrentes zijn nu laag, maar daar heb je niets aan als je nog vast zit aan een rentevast periode. Oversluiten kan de oplossing zijn.

Huiseigenaren die in een periode met hogere hypotheekrentes hebben gekozen voor een langlopende rentevast periode, betalen nu mogelijk nog een hypotheekrente van 4 procent of meer. ABN Amro was benieuwd hoe huiseigenaren de hoogte van de hypotheekrente beleven. Een derde van de huiseigenaren vindt de hypotheekrente die ze verschuldigd zijn over de hypotheekschuld hoog. Een paar jaren geleden werd een hypotheekrente van 4 procent voor tien jaar vast als zeer laag ervaren. Nu niet meer. Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente van 4 procent of hoger overweegt nu om over te sluiten.

Wat is een hoge en wat is een lage hypotheekrente?

Historisch gezien is een hypotheekrente van 4 procent voor een rentevast periode van 10 jaar echt niet hoog. Maar het is begrijpelijk dat huiseigenaren dat nu wel zo voelen. Als je nu kiest voor een rentevast periode van 10 jaar, komt de hypotheekrente iets boven de 2 procent uit. Eigenlijk vreemd want een aantal jaren geleden werd er al gesproken over historisch lage hypotheekrentes. Daarna is het nog flink verder gezakt. Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes iets gestegen, maar er worden ook alweer verlagingen doorgevoerd.

Is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Je kunt niet zomaar de oude hypotheek inruilen voor een nieuwe. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met de huidige bank. Met een rentevast periode van 10 jaren, zit je dus 10 jaren vast aan de huidige geldverstrekker. Je kunt de overeenkomst verbreken, maar daar brengt de geldverstrekker wel een boeterente voor in rekening. Maar laat je hier niet door afschrikken. Je krijgt er namelijk een lagere hypotheekrente voor terug. Eigenlijk wordt het renteverschil tussen de tarieven van toen en nu met elkaar verrekend. De boeterente kan hoog oplopen, maar in de loop der jaren verdien je dit terug door lagere maandlasten. Een deel van 10 of 15 procent van de hypotheekschuld is ook nog eens boetevrij af te lossen.

Niet oversluiten en toch profiteren van de lage hypotheekrente

Oversluiten heeft een nadeel. Namelijk de kosten voor het oversluiten en de boeterente. Ook als je hier geen behoefte aan hebt, kun je profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment, namelijk met rentemiddeling. De huidige rentevast periode wordt dan vermengd met een nieuwe rentevast periode tegen de huidige rentes. Je zet de hypotheekrente dan weer voor een langere periode vast, maar tegen een lagere rente.

Nieuwsbrief mei 2016

pdficon_small <Lees verder>

Rentemiddeling: profiteren van de lage rente.

pdficon_small <Lees verder>

De ondernemer en “zijn” hypotheek

pdficon_small <Lees verder>

Consumentennieuwsbrief Oversluiten hypotheek

pdficon_small <Lees verder>

Van de Mierden
Mr. van Coothstraat 39
5141 EP, Waalwijk

Tel: 0416 334 128
Email: info@vandemierden.nl
KvK: 52723178
WFT: 12040158

Vergunning verleend door de AFM